In de afgelopen jaren is er voor drummers en drumdocenten nogal wat veranderd op het gebied van media die we gebruiken bij drumlessen. Het is net iets meer dan 10 jaar geleden dat ik in de trein naar de bibliotheek in Utrecht ging om maximaal 7 hele cd’s te lenen. Die kon ik dan thuis op de cassettebandjes of later de minidisk zetten en ik kon weer even vooruit. Tegenwoordig open je spotify, youtube of andere kanalen en je hebt alles tot je beschikking op gebied van audio en video. Met de komst van de tablet ( in mijn geval iPad ) is er nog een aspect bijgekomen..Apps..1000-en apps inmiddels. Als je een iPad hebt, dan heb je ongetwijfeld een of andere drum-app gedownload, leuk drummen op je iPad! Maar na verloop van tijd is die lol er snel vanaf.

Zijn er dan geen apps waar je als docent of beginnend drummer echt wat mee kan? Waar je wat van kunt leren? Jazeker die zijn er. Het is goed zoeken in de appstore,maar om je een beetje te helpen hier een overzicht van de 5 apps ( in willekeurige volgorde) die ik gebruik tijdens de drumlessen.

1. Rudiments

 

 

 

 

 

 

http://itunes.apple.com/nl/app/drum-rudiments/id412231300?mt=8

Rudiments is een iphone app met 12 rudiments die veel door drummers gebruikt zullen worden. Uiteraard de bekende paradiddels, double stroke en single stroke rolls. Wat het handige is aan deze app is dat er een metronoom ingebouwd is, waarmee je het tempo in kleine stapjes kan verhogen. Een leerling wil nog wel eens te snel in de materie duiken en op deze manier heb je een houvast om niet te snel ‘te snel’ te oefenen. Alle rudiments zijn te horen en hoewel de audio niet optimaal is biedt ook dat een houvast.

2. Rhythm sight reading training

 

 

 

 

 

 

 

http://itunes.apple.com/nl/app/rhythm-sight-reading-trainer/id396302174?mt=8

Dillema, trommeloefeningen..niet altijd het leukste onderwerp, zeker niet uit een oud boek vol met alleen maar oefening na oefening..en toch moet het de aandacht krijgen. De app bestaat uit honderden ritmische patronen van 2 maten die je kan oefenen en uitvoeren. Het oefenen doe je door mee te tikken op de ipad terwijl het ritme voor gespeeld wordt. Ben je eenmaal zo ver dan kan je dat ook uitvoeren. De bedoeling is dat je het ritme een aantal keer achter elkaar tikt op de ipad in het aangegeven tempo. Aan het eind van de oefening krijg je een totaal score en laat de app zien waar je te vroeg of te laat was qua timing en welke noten je gemist hebt. Als je de oefening hebt gedaan dan kan je het resultaat mailen naar een ander, bijvoorbeeld naar de docent. Reken maar dat de leerling alleen de 100% score wil sturen en hij zal dus net zolang oefenen totdat dat bereikt is. Een prima spel en hulpmiddel voor ritmes lezen.

3. Garageband

 

 

 

 

 

 

 

http://itunes.apple.com/nl/app/garageband/id408709785?mt=8

Misschien wel de beste muziekapp die er is van Apple. Garageband is niet zo zeer een drumapp maar een compleet muziekprogramma waar je zelf allerlei loops en playalongs mee kunt maken. Dat kun je op de ipad zelf inspelen ( piano bas drums strijkers gitaren etc etc) of via midi met behulp van de camera connection kit. Stel je wil een loopje maken van drie maten band en in de vierde maat een fill voor de drummer. Het is zo gemaakt in Garageband. De tempi pas je makkelijk aan en als je bijvoorbeeld al logic hebt dan kan je al die loops ook exporteren naar je ipad. Pas je dan het tempo aan, dan gaan de loops ook mee en veranderen niet van toonhoogte bijvoorbeeld. Er zijn inmiddels ook al weer apps die loops bieden die je in Garageband kan gebruiken ( bijvoorbeeld Drumloops HD) en dan heb je pakket compleet. Let wel op dat die loops vaak audiofiles zijn en dus niet meegaan in tempoveranderingen. Maar die loops klinken dan wel beter dan de audio uit de drumsounds van Garageband.

4. Jammit

 

 

 

 

 

 

 

http://itunes.apple.com/nl/app/jammit/id386325076?mt=8

Jammit is een gratis app voor drums zang gitaar en bas. Met deze app kun je in de bibliotheek duiken en een van de honderden liedjes downloaden. Je krijgt dan de originele tracks van de artiesten en via een simpel mengpaneel kan je de drums muten of alleen de drums laten horen. Daarnaast zijn alle partijen goed uitgeschreven en kan je stukje voor stukje het hele liedje leren. Heb je een lastige fill dan kun je die bijvoorbeeld 2 maten lopen en het tempo drastisch verlagen zonder dat de audio dramatisch slecht wordt. Feitelijk alles wat je nodig hebt om een liedje goed in te studeren. Het nadeel is dat de liedjes los best prijzig zijn, maar je krijgt dan ook wel goede partijen en goede audio. Aanrader!

5. Reflow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://itunes.apple.com/nl/app/reflow-score-writer/id517574672?mt=8

Reflow is een muzieknotatie programma voor de ipad en heeft ook een redelijke drumscore. Natuurlijk, met de hand schrijven gaat nog altijd het snelst, maar aangezien er weinig software is die handig is voor drummers is dit toch wel een aanrader. Na wat oefeningen zet je in no time drumritmes op je ipad die je dan ook weer makkelijk kunt mailen. In mijn geval ziet dit er netter uit dan de handgeschreven oefeningen ;)

Enfin je ziet er zitten behoorlijk wat serieuze apps tussen, er zijn er nog veel meer die de moeite waard zijn en ik zal daar later nog zeker een en ander aan toevoegen.

Rest me niets om mijn eigen iPad drumles boek nog eens te spammen..Inmiddels heeft het zich bewezen als een ideale methode voor de beginnende leerling. En wees niet bang beste drumdocent collega’s! Ik neem niets uit handen met deze methode, juist bij de jonge leerling is het zeker niet de bedoeling om hem dit zonder drumdocent te laten doen :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://itunes.apple.com/nl/book/ikdrum/id557221859?mt=11